https://www.facebook.com/korosokvizitura/ T: +36/70-3340841 : Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Röviden a Körösökről

Körösök (románul Crisul) a Romániában található Erdélyi-szigethegységben eredő, és annak nyugati lejtőiről érkező vízfolyások, folyókká duzzadt ágainak összefoglaló neve.

 

 

 

A szilaj folyóágak a hegyvidéki tájakat elhagyva, az országhatárhoz és a magyar Alföldhöz közeledvén kellően belassulnak, majd 4 fő ágban egyesülve: Berettyó, Fehér-, Fekete-, és Sebes-Körösként, tekintélyes vízmennyiséget szállítva érnek Magyarország dél-keleti területére.

 fek koros1

A hegyekből érkező, négy legnagyobb vízhozamú folyó (Körös) itt, a Kárpát-medence kellős-közepén, de már Magyarország alföldi tájain egyesülnek.

borzi szorosban

Borzi-szorosban (Fekete-Körös Ro.)

 

A Berettyó és a Sebes-Körös, Körösladány közelében válnak eggyé. A Fehér és a Fekete-Körösök összefolyásának helyszíne pedig Gyula város és Doboz község közötti térségben, a festői Szanazugban található.

szanazug1

Szanazug

 Ettől a ponttól e két folyó már Kettős-Körös néven folytatja tovább útját nyugati irányba 37,3km-en keresztül.

Az Észak-keleti irányból érkező, (és Magyarország területén 56 km hosszan kanyargó) Sebes-Körös, (a Berettyót már magába foglalva) Köröstarcsa és Gyomaendrőd közötti (un. Félhalmi) térségben egyesül a Kettős-Körössel.

steg1

 

osszefolyas3

Innen, az igen tekintélyesre felduzzasztott folyó, már Hármas-Körös néven folytatja tovább útját 91,3 km-en keresztül, egészen a Tiszába való betorkolásáig.

 kvt2

Ez a pont Csongrád városánál található melyet Körös-torok néven ismerünk és nevezünk.

 

Körös-torok Körös-torok Csongrád

 

 

 A "Körös" vízitúrák végállomása: Körös-torok, Csongrád

 

A Körösök vidéke az Erdélyi-szigethegységtől a Tisza-folyó vonaláig, közel 300 km hosszan nyújtózik a Kárpát-medencének e vízfolyásoktól gazdagon erezett központi térségében.

A szabályozott és szabályozatlan folyószakaszok, a csatornák, a tavak, és a számtalan holtág, egy igen gazdag és elbűvölően varázslatos, igazi felfedezésre váró vízi világot nyújt az ide érkezők számára.

______________________________________________________________

Részletes térképért kattints a kis képre.

 

 

Néhány hasznos tanács és és praktika a vízitúrákhoz:

 Kattints a képekre és indulnak a videók!

vizivandor3

 

 

 https://www.facebook.com/korosokvizitura/ T: +36/70-3340841 : Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.